Obsah stránky

INFORMACE: RESPIRAČNÍ NÁKAZY - DOPORUČENÁ OPATŘENÍ

Zveřejněno: pondělí, 30. září 2024 | AKTUALITY | DĚTI
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

 

 

Informace převzaté z dopisu pro školy od :

MUDr. Barbora Macková, MHA hlavní hygienička ČR s postavením vrchní ředitelky sekce ochrany a podpory veřejného zdraví

 

Vážená paní ředitelko,  

Vážený pane řediteli,   

 

ráda bych Vás touto cestou oslovila ve věci prevence respiračních onemocnění, která je v nadcházejícím podzimním a zimním období velmi aktuální. Jak je nám všem známo, školy a školky patří mezi prostředí, kde se mohou infekce snadno šířit, a proto je důležité soustředit se na preventivní opatření, která mohou přispět k ochraně zdraví dětí, žáků, zaměstnanců i rodičů, popř. mohou minimalizovat další šíření onemocnění.

Doporučovaná opatření, s ohledem na cestu přenosu respiračních nákaz (vzdušnou cestou, kapénkami, popř. přímým kontaktem), zahrnují především:

  1. Pravidelné větrání učeben – čerstvý vzduch napomáhá snížit koncentraci virů a bakterií v místnosti. Pokud je nutné použít nucenou ventilaci, tak je doporučeno ověřit její funkčnost, výkon a sanitaci. Učebny je doporučeno větrat opakovaně, krátkodobě a intenzivně během vyučovací hodiny a o přestávce.
  2. Důkladná hygiena rukou – časté mytí rukou mýdlem a teplou vodou, případně používání dezinfekčních prostředků na bázi alkoholu, přispívá k prevenci přenosu mikroorganismů způsobujících tato onemocnění.

Ministerstvo zdravotnictví, Palackého náměstí 375/4, 128 00  Praha 2 tel./fax: +420 224 971 111, e-mail: mzcr@mzcr.cz, https://mzd.gov.cz

  1. Informování rodičů o příznacích respiračních onemocnění a doporučení, aby děti s projevy nemoci (rýma, kašel, zvýšená teplota) zůstaly doma a nevystavovaly spolužáky riziku možné nákazy.
  2. Informování zaměstnanců o příznacích respiračních onemocnění a doporučení, aby v případě projevů nemoci (rýma, kašel, teplota) zůstaly doma a

nevystavovaly kolegy riziku. 

  1. Pravidelná dezinfekce často dotýkaných ploch a povrchů včetně lavic, klik, pomůcek a hraček, které jsou ve styku s dětmi.
  2. Apelovat na děti a žáky, aby si při kašli a kýchání kapesníkem zakrývaly nos a ústa a jednorázový kapesník po použití vyhodili do koše.

Nad rámec výše uvedených opatření pak musím zmínit velký význam očkování v prevenci infekčních onemocnění. V tomto případě se jedná zejména o očkování proti chřipce a onemocnění covid-19, která přestože spadají do kategorie tzv. dobrovolných očkování, jsou bezplatná pro celou populaci (covid-19) nebo pro všechny rizikové skupiny osob (chřipka).  

Závěrem bych Vám chtěla poděkovat za Vaši spolupráci při zajištění co nejbezpečnějšího prostředí pro všechny děti, žáky, zaměstnance i rodiče. Pevně věřím, že společným úsilím a Vaším přispěním můžeme minimalizovat riziko šíření respiračních onemocnění ve školách a školských zařízeních a přispět tak k celkovému zdraví populace.

Obce na webu s.r.o.

Webové stránky pro obce a občany provozuje Obce na webu s.r.o.

Používáme soubory cookies. Svůj souhlas můžete změnit v nastavení souhlasu s využitím cookies.